Windows Server System Administrator Interview Question you must  read this article for preparation of better exam. You can sound in practical work but you must have to theoretical knowledge, without theoretical knowledge, it is impossible to fetch written / viva exam. So let see the Windows Server System Administrator Interview Question

Q1: What is windows Server?
Ans.: Windows server is a server that is run by the Microsoft corporation developed server version operating system

Q2: What is Active directory?
Ans.: Active directory is a directory service of Microsoft Corporation for domain based network to store data and information about domain and network.AD is a centralized system that automates network management of user data, security and network resources. AD is specially design for distributed networking environment.

Q3: What is Domain Controller?
Ans.: Domain controller is a server that response security authentication request, it is also responsible for allowing host access to windows domain resources

Q4: What is DNS Server ? and What is the purpose of deploy local DNS server?
Ans.: A DNS server is any computer registered to join the Domain Name System. A local DNS server provides the local mapping of fully qualified domain names to IP addresses.

Q5: Explain in windows DNS server what is Primary, Secondary and Stub zone?

Primary Zone: automatically update and maintaining the DNS clients’ records

Secondary Zone: It acts as a backup server to the primary server by providing fault tolerance and load balancing.

Stub zone: A stub zone is a special type of forward lookup zone that contains only an start of authority (SOA) record, NS records for the authoritative DNS servers for the zone, and host (glue) records for those DNS servers.

Q6:What is forward & reverse DNS lookup zone?
Ans.:Forward Zone: Forward lookup zone is used for convert / find name to IP address
Reverse zone : Reverse DNS zone is used for convert / find IP address to name

URL: Uniform Resource Locator
Nslookup: it is a program which is use for find corresponding IP address for a host.




Q7: what does IntelliMirror do?
Ans.:IntelliMirror helps to accord desktop settings, applications and stored files for users, especially who move between workstations or those who works offline.

Q8: when MSI file is not available, how you install an app?
Ans.: using the Software Installer.ZAP file can be used rather than the windows installer

Q9: How you can setup windows remote installation without giving access to user?
Ans.: From group policy chose “Remote installation service”
Group Policy > User Configuration > Windows Settings > Remote installation service

Q10:How many types of queries DNS does?
Ans.: Two Types of queries are done by DNS
Interactive query
Recursive Query

Q11:What is a recursive query?
Ans.: A recursive query is a kind of query, in which the DNS server, who received your query will do all the job of fetching the answer, and giving it back to you. During this process, the DNS server might also query other DNS server’s in the internet on your behalf, for the answer.

Q12: What is an iterative or Non-recursive query?
Ans.:In an iterative query, the name server, will not go and fetch the complete answer for your query, but will give back a referral to other DNS server’s, which might have the answer.

Q12: What information is required when TCP/IP is configured on Server?
Ans.: To configure a TCP/IP client for an IPv4 client, you have to provide the IP address, subnet mask, gateway and DNS Information.

Q13: What does it mean caching only server in terms of DNS?
Ans.: DNS server provides information related to queries based, the data it contains in, its DNS cache.

Q14: what is LDAP?
Ans.: The Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) is an open, vendor-neutral, industry standard application protocol for accessing and maintaining distributed directory information services over an Internet Protocol (IP) network.

Q15: what is SYSVOL folder?
Ans.:The SYSVOL is a set of files & folders that is stored on the local hard disk of each domain controller in a domain and that are replicated by the File Replication service (FRS). Network clients are access the contents of the SYSVOL tree, by using the NETLOGON and SYSVOL shared folders.

Q16: what is the difference between a thread and a computer process?
Process:
a process is an instance of a computer program that is executed sequentially by a computer system which can run several computer programs concurrently.

Thread :
a thread is executable program that work together as a single process.

Q17: what is INODE?
Ans.:INODE hold metadata of file it is a unique number allocated to a file.

Q18: What is RAID in Windows Server?
Ans.:RAID (Redundant Array of Independent Disks) is used for shorting same data in different place. It is a strategy for building fault tolerance and increase the storage capacity.On separate drives it allows to combine one or more volumes so that they are accessed by a single drive letter.

Q19: Explain how it is possible to connect Active Directory to other 3rd party Directory services?
Ans.:By using dirXML or LDAP (Lightweight directory access protocol) to connect to other directories.

Q20: Where is the AD database is held?
Ans.:AD database is saved in %systemroot%/ntds. Files that controls the AD structure are
ntds.dit
edb.log
res1.log
res2.log
Edn.chk

Q21: what is the major difference between NTFS ( New Technology File System) & FAT (File Allocation Table) on a local server?

  • FAT32 file size support tops out at 4GB and volume size tops out at 2TB.
  • NTFS is limited by design to 16EB (Exabytes). One Exabyte is the equivalent of one billion Gigabytes

Q22: Mention what service is used to install client operating system over the network?
Ans.:“Windows Deployment Services” (WDE) allows you to install client and server operating systems over the network to any computer with a PXE enabled network interface.

Q23: What is group policy?
Ans.:Group policy specify that, how program, network resource and operating system work for user and computer in an organization.

Q24: What is GPO?
Ans.:Group policy object (GPO) is a collection of group policy settings. It can be created using a Windows utility known as the Group Policy snap-in. GPO affects the user and computer accounts located in sites, domains, and organizational units (OUs).

Q25: what is Certification authority (CA)
Ans.:“A certification authority (CA) is responsible for attesting to the identity of users, computers, and organizations.

Q26:What is Active Directory Certificate Services (AD CS)?
Ans.:Active Directory Certificate Services (AD CS) is the “Server Role that allows you to build a public key infrastructure (PKI) and provide public key cryptography, digital certificates, and digital signature capabilities for your organization.”

Q27: What are main Email Servers and which are their ports?
Ans.:Email servers can be of two types:
Incoming Mail Server (POP3, IMAP, HTTP)
Outgoing Mail Server (SMTP)
The main email ports are:
POP3 – port 110
Secure POP3 (SSL-POP) – port 995
IMAP – port 143
IMAP4 over SSL (IMAPS) – port 993
Secure IMAP (IMAP4-SSL) – port 585
SMTP – port 25
Secure SMTP (SSMTP) – port 465
HTTP – port 80

Q28: Why do we use DHCP?
Ans.:Dynamic Host Configuration Protocol assigns dynamic IP addresses to network devices

Q29:The 7 Layers of the OSI Model (the Open Systems Interconnection model)
Windows Server System Administrator Interview Question






Physical Layer: It provides the hardware means of sending and receiving data on a carrier, including defining cables, cards and physical aspects. Fast Ethernet, RS232, and ATM are protocols with physical layer components.

DataLink Layer: Data packets are encoded and decoded into bits.The data link layer is divided into two sublayers: The Media Access Control (MAC) layer and the Logical Link Control (LLC) layer. The MAC sublayer controls how a computer on the network gains access to the data and permission to transmit it. The LLC layer controls frame synchronization, flow control and error checking.

Network Layer: provides switching and routing technologies, creating logical paths, known as virtual circuits, for transmitting data from node to node.

Transport Layer: Provides transparent transfer of data between end systems, or hosts

Session Layer: This layer establishes, manages and terminates connections between applications.

Presentation Layer: It is used to present data to the application layer (layer 7) in an accurate, well-defined and standardized format.

Application Layer: the application layer as the user interface responsible for displaying received information to the user.

Note, Windows Server System Administrator Interview Question has not any boundary, so you have to study more and more.

Suggested Posts:

Leave a Reply